חדשות

מומחה מקוריאה הדגים ב"איכילוב" ניתוח רובוטי לכריתת בלוטת התריס ללא צלקות

בית החולים החל להציע גישה ניתוחית זו, המבוצעת על ידי רובוט ובעזרת מצלמות, במסגרת מערך הא.א.ג למטופלים שמתאימים לה

פרופ' Tae מדרום קוריאה בניתוח הדגמה. צילום: דוברות "איכילוב"

ניתוח כריתה של בלוטת התריס ללא שימוש בחתך צווארי וללא צלקות, באמצעות רובוט, בוצע במערך אף-אוזן-גרון במרכז הרפואי תל אביב איכילוב.

פרופ' דן פליס, מנהל מערך א.א.ג, מסר: "השיטה החדשנית ביותר כיום המוצעת למטופלים, שבה נמנעת גם הצלקת העורית, היא כריתה של בלוטת התריס דרך פיו של המטופל. גישה ניתוחית זאת נקראת טרנס-אורלית. בניתוח זה מבוצעים שלושה חתכים בין השפה לבין השיניים התחתונות של המטופל. הכריתה מבוצעת בגישה האנדוסקופית בדומה לניתוחי בטן או בגישה הרובוטית".

המשמעות היא שהניתוח מבוצע בעזרת זרועות מתכת המכוונות ישירות על ידי הרופא המנתח או דרך מערכת רובוטית שבשליטת המנתח. שיטה חדשנית זו מחליפה, עבור חולים שמתאימים לכך, את השיטות הקודמות לכריתה של בלוטת התריס ללא צלקת בצוואר, כגון כריתה דרך בית השחי או כריתה דרך קו שיער הראש, שהשאירו צלקת באזורים נסתרים והיו כרוכות בחתך עורי.

"כמו בכל דבר", הדגיש פרופ' פליס, "יש יתרונות וחסרונות בשיטה זו. את היתרון כבר הזכרנו - היתרון הקוסמטי עם הימנעות מצלקת עורית. החסרונות נובעים מהיעדר שליטה ישירה על השדה הניתוחי והמגבלות של השיטה בניתוחים מורכבים.

"ניתוחים מורכבים הם במקרים של סרטנים פולשניים לאיברים סמוכים או במקרים שבהם דרושה כריתה של בלוטות לימפה צוואריות. יש גם מטופלים הסובלים ממחלות שונות בבלוטת התריס שניתוח דרך הפה מהווה סיכון גדול יותר עבורם לדימום או לפגיעה עצבית בזמן הניתוח. מכאן נובע שהשיטה של כריתה דרך הפה איננה מתאימה לכל המטופלים וייתכן שבמקרים מסוימים המנתח יחליט כי השיטה איננה מתאימה למטופל ספציפי.

"לעומת זאת, למטופלים שהצלקת מהווה עבורם בעיה קוסמטית, ובכפוף למגבלות המוזכרות, הניתוח הזה יכול בהחלט להתאים. אנחנו החלטנו", הוסיף פרופ' פליס, "לאמץ את השיטה החדישה עבור המטופלים המעוניינים בניתוחים אלה".

בחודש שעבר הגיע לישראל אחד ממובילי המומחים בעולם בנושא הזה, פרופ' Tae מדרום קוריאה, שקיים קורס ארצי בניתוחים אלה והוא נערך ביוזמת מחלקת א.א.ג וניתוחי ראש צוואר ב"איכילוב". במסגרת הקורס התקיימו סדנאות שהעביר האורח ובוצעו ניתוחי הדגמה בשיטה הזו בנוכחות עשרות מנתחים מבתי חולים שונים בישראל. הצוות הכירורגי ב"איכילוב" למד את השיטה והחל לבצע את הניתוחים הללו באופן עצמאי.

"יש לציין עם זאת", מסר פרופ' פליס, "כי הניתוח עצמו איננו שונה במהלכו מניתוח הנעשה בגישה הפתוחה שאותו ביצע הצוות שלנו אלפי פעמים. השוני היחיד נובע מכך שהגישה הכירורגית החדשה איננה נסמכת על כלי ניתוח מסורתיים וחזות ישירה של בלוטת התריס, אלא על שימוש במצלמה ובמכשירים המתופעלים מחוץ לגופו של המטופל וכאמור, ללא חתך חיצוני".

נושאים קשורים:  כריתת בלוטת התריס,  א.א.ג.,  חדשות,  פרופ' דן פליס,  המרכז הרפואי איכילוב-תל אביב
תגובות