בחזית הרפואה

יתרונות שיטת Mohs לטיפול בסרטן עור

בדיקה מדוקדקת, אחוזי ריפוי גבוהים ותוצאות אסתטיות ותפקודיות מיטביות באבחון ובטיפול בגידולי עור סרטניים

מלנומה, סרטן עור (צילום: אילוסטרציה)

מאת ד"ר יואב מצגר, רופא בכיר ומנתח Mohs במערך העור, המרכז הרפואי איכילוב - תל אביב

סרטן העור הוא הסרטן הנפוץ ביותר מכל סוגי הסרטן האחרים גם יחד. שכיחותו הולכת ועולה באופן עקבי במהלך 40 השנים האחרונות. סרטני עור נפוצים יותר באוכלוסיה המבוגרת, אך עם השנים גיל האבחנה הולך ויורד בעקביות. מטופלים בעלי סיכון מוגבר לחלות בסרטן העור הם בעיקר בעלי עור בהיר ועיניים בהירות, כאלה שנחשפו באופן מצטבר לאורך השנים לקרינת UV רבה והסובלים מדיכוי חיסוני (בעיקר מושתלי איברים סולידיים או מטופלים בתרופות ביולוגיות).

אבחון מוקדם של סרטן העור מגדיל באופן משמעותי את הסיכוי להחלמה מלאה ועל כן מומלץ להגיע לרופא/ת עור לבדיקת עור מלאה אחת לשנה ובמקביל לבצע בדיקת עור עצמית אחת לחודש. הסימנים בעור שמצריכים פניה מיוחדת לרופא/ת עור הם הופעת שומה חדשה מעל גיל 30, קיומה של שומה בעלת מספר גוונים או שומה שגדולה מכ-6 מ"מ. כמו כן, שינוי בשומות קיימות (כגון שינוי בגודל, צבע, צורה או מרקם) או שומות שמגרדות או מדממות זקוקות לבדיקה. בנוסף, פצעים על פני העור שאינם נרפאים לאחר מספר שבועות של טיפול הולם מחייבים שימת לב מיוחדת.

הטיפול העיקרי בסרטן עור הוא כירורגיה - כריתה מלאה של הגידול. כל עוד הרקמה הסרטנית לא נכרתת בשלמותה, יש סיכוי להישנות (Recurrence). לאור העובדה שרבים מגידולי העור הסרטניים מתפשטים באופן תת קליני מתחת לפני השטח, בניתוח רגיל לכריתת נגעי עור המנתח כורת שולי ביטחון רחבים של עור הנראה בריא על מנת לנסות ולהבטיח את הסרת כל הרקמה הסרטנית. שיטה זו היא "בזבזנית" ולא יעילה.

בנוסף לכך, העיבוד הסטנדרטי בפתולוגיה הוא בשיטת Bread Loafing - חתך ורטיקלי דרך הרקמה, כמו שפורסים כיכר לחם. בצורת עיבוד זו, הבדיקה הפתולוגית של הרקמה היא מדגמית בלבד (הערכה של כ-1% מהרקמה בלבד) ועלולה לגרום לאי דיוק בכל הקשור לאבחנה של מידת החדירה של הגידול הסרטני (Staging) ובכל הקשור להערכת השוליים (Margin analysis). מחקרים רצנטיים מראים כי עיבוד פתולוגי שכזה מוביל להערכה בחסר (Understaging) בכשליש מהמקרים שבהם מתבצעת אבחנה של Squamous cell carcinoma in situ ובכרבע מן האבחנות של Melanoma in situ. כמו כן, עבודות רבות לאורך השנים הראו ששיטת הטיפול הניתוחית הסטנדרטית, הכוללת כריתה עם שוליים רחבים ועיבוד פתולוגי רגיל, מביאה לריפוי מלא בכ-86% מהמקרים בלבד.

יתרונותיה של שיטת Mohs

לאור זאת, בשנות ה-40 של המאה הקודמת פיתח ד"ר פרדריק מוהס (Mohs) שיטה ניתוחית שבה מתבצעת בדיקה פתולוגית מיידית בחתך קפוא של 100% משולי הגידול. במידה שמתגלה אזור שבו עדיין יש מעורבות של גידול בשוליים, ממשיכים בניתוח עד להסרה מלאה של הגידול.

שיטה זו מאפשרת שני יתרונות מרכזיים:

חיסכון ברקמה – העובדה שניתן לבדוק מיד את שולי הדגימה ולהרחיב במידת הצורך את הכריתה מונעת את הצורך בכריתת שולי ביטחון רחבים ובכך מתאפשר למנתח להיות "חסכוני" בכמות הרקמה שנכרתת מבלי להתפשר על הסרה מלאה של הגידול הסרטני. בהתאם לכך, השחזור שיידרש לאחר הניתוח הוא קטן יותר, עם התוצאה האסתטית והתפקודית המיטבית האפשרית.

אחוזי ריפוי גבוהים (כ-96-99%) - לשיטת Mohs אחוזי הריפוי הגבוהים ביותר מכל שיטה טיפולית אחרת לסרטן עור, בשל הבדיקה המדוקדקת של 100% משולי הגידול שנכרת וחזרה על הכריתה במידת הצורך עד להגעה לשוליים נקיים.

ניתוח בשיטת Mohs הוא מקובל ונפוץ בעולם ומהווה את השיטה היעילה ביותר להסרת גידולי עור סרטניים. ניתוח זה נמצא בשימוש בעיקר לטיפול בגידולי עור סרטניים הממוקמים באזורים בעלי חשיבות קוסמטית ותפקודית שבהם חשוב לשמר כמה שיותר רקמה בריאה, כגון אזור הראש והצוואר, כפות הידיים והרגליים ואיברי המין. כמו כן מקובל להיעזר בשיטה זו לטיפול בגידולי עור סרטניים שנשנו לאחר הסרה קודמת, או בכאלה שהם בעלי סיכון גבוה להישנות מקומית.

ניתוחים בשיטת Mohs מבוצעים בצורה אמבולטורית תחת הרדמה מקומית, כך שאין צורך בצום או בהכנות מיוחדות לניתוח.

תוצאות אופטימליות של ניתוח זה מושגות במצב שבו הרופא המנתח הוא בעל הכשרה מספקת לבצע בעצמו את הבדיקה המיקרוסקופית של הרקמה (הבדיקה הפתולוגית). על כן, במערך העור במרכז הרפואי תל אביב מבוצעים ניתוחי Mohs על ידי מנתחים בעלי הכשרה פורמלית ייעודית וייחודית לניתוחים אלה, החברים באיגוד מנתחי ה-Mohs האמריקאי (ACMS).

* הכותב הוא רופא בכיר ומנתח Mohs במערך העור במרכז הרפואי איכילוב - תל אביב, מומחה לרפואת עור ומין. לאחר שהשלים את ההכשרה (פלושיפ) בארה"ב בניתוחים מיקרוגרפיים בשיטת Mohs ובדרמטולוגיה אונקולוגית, התקבל כחבר בקולג' האמריקאי למנתחי Mohs.

נושאים קשורים:  בחזית הרפואה
תגובות