חדשות

הלך לעולמו פרופ' רישרד נקש, מייסד יחידת השתלות כבד וכליה ב"איכילוב"

פרופ' נקש, מחלוצי השתלות האיברים בישראל, שלימד והכשיר עשרות רופאים בארץ בתחום התמחותו, הלך לעולמו והוא בן 65 בלבד

פרופ' רישרד נקש ז"ל. מעמודי התווך של ההשתלות בישראל

פרופ׳ רישרד נקש, מחלוצי השתלות האיברים בישראל והראשון בארץ שביצע בהצלחה השתלת כליה ולבלב משולבת וגם היה הראשון בישראל שהצליח להשתיל כליה מתורם חי בגישה הלפרסקופית הזעיר פולשנית, הלך לעולמו בשבת והוא בן 65 בלבד. שלשום נערך במרכז הרפואי תל אביב-איכילוב שבו עבד ב-30 השנים האחרונות טקס אשכבה בהשתתפות מאות מרופאי בית החולים וחברי הנהלה לדורותיה שרבים מהם הכירו והוקירו את פועלו.

פרופ' נקש היה ממייסדי המועצה הלאומית להשתלות וחבר בלא פחות מתשעה איגודים בינלאומיים בתחומי השתלות לבלב, כליה וכבד. משנודע על מותו הודיעו ראשי האיגוד האירופאי להשתלות כבד כי יקדישו את האירוע הקרוב בצרפת לזכרו.

פרופ' נקש עלה לישראל מצרפת מתוך ציונות לשמה בתחילת שנות ה-80 כשהוא כבר רופא-מומחה בכירורגיה. הוא למד רפואה באוניברסיטת ניס והשתלם בהשתלות במכון קרולינסקה בשטוקהולם ובמרכז הכבד Paul Brousse בצרפת. תחילה עבד בארץ ב"בילינסון" ומשם עבר ל"איכילוב".

"הוא היה ללא צל של ספק מעמודי התווך של ההשתלות בישראל", אמר אתמול (ב') ד"ר רוני ברוך, מנהל מרפאת השתלות הכליה ב"איכילוב", עמיתו הקרוב, שותף לכתיבת כמה מהמאמרים המקצועיים שהופיעו בעיתונות הרפואית ושבצוותם היה גם פרופ' נקש.

"ב-1989 ביצע פרופ' נקש את ההשתלה המשולבת הראשונה בישראל של כליה ולבלב", סיפר ד"ר ברוך. "הוא הקים ב'איכילוב' את יחידת השתלות הכבד והכליה. רק בשנתיים האחרונות, עקב מחלת הסרטן שבה חלה, חדל לנתח ולהשתיל אבל עד יומו האחרון ממש, בין טיפול לטיפול שקיבל, השתתף בדיונים מקצועיים, יעץ והשיב ברצון רב לכל שאלה מקצועית שהופנתה אליו.

"הוא עמד במשך שתי קדנציות ועד לפני שנתיים בראש החוג לכירורגיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, לימד והכשיר עשרות רופאים בארץ בתחום התמחותו והביא לישראל ממיטב החידושים. הוא גם סייע רבות בגיוס הכשרים מהממסד הרבני לשם תרומות איברים גם לאחר מוות מוחי.

"גם כאשר ניכר כי הוא סובל מהמחלה, במשך תקופה די ארוכה, לא אמר מילה על הקשיים שעימם התמודד.

"אני ועמיתי זוכרים אותו כאיש חכם, נעים הליכות, אוהב אדם, עם נימוסים אירופאיים משובחים, חביב, אוהב חיים, תרבותי ומתעניין נלהב במוזיקה. כולנו אהבנו אותו כי הוא גם הפגין התנהגות בכבוד לכל מי שבא עימו במגע, עמיתים למקצוע ומטופלים", אמר ד"ר ברוך.

האחרון ברשימת המאמרים הרבים שבכתיבתם השתתף הופיע לפני ימים אחדים בגיליון פברואר של ה-International Transplant ועסק בהשתלת כליה בחולים עם מחלת מעי דלקתית-זיהומית (IBD) ואנליזה של תוצאי ההשתלות שנעשו בשיטה הלפרסקופית והשפעת הניתוח על פעילות המחלה.

פרופ' נקש ז"ל הותיר אחריו אישה, בן שגם הוא רופא א.א.ג, בת העוסקת בתחום ההיי-טק ושישה נכדים.

בית החולים איכילוב פרסם הודעת אבל שבה ציין כי פרופ נקש "נשאר באהבתו הרבה לישראל עד יום מותו כשמפעל חייו הוא הצלת חיים של חולים הזקוקים להשתלות איברים. היה רופא אציל שהיווה דוגמה למקצוענות רפואית לצד יחס נפלא לחוליו. בית החולים מבכה את מותו ומשתתף בצער המשפחה".

נושאים קשורים:  פרופ׳ רישרד נקש,  חדשות,  המרכז הרפואי איכילוב-תל אביב,  השתלת איברים
תגובות
05.03.2019, 07:43

הכרתי את רישרד נקש עם עלייתו לישראל מצרפת במסגרת מחלקת השתלות בבילינסון. הוא התבלט מיד בזכות ידיעותיו עבודתו הנעימה ומומחיותו בהשתלות.הוא דיבר על השתלת לבלב ולאחר מכן לבלב וכבד ועקבנו כולנו אחרי התקדמותו.נעים הליכות מבין גדול במוזיקה. בשנים האחרונות לא הייתי עימו בקשר אבל ידעתי על מחלתו. יהי זכרו ברוך

זכיתי להכיר את פרופ' נקש בתחילת שנות ה 80 עם עלייתו לארץ. עוד מתחילת עבודתו במחלקה הכירורגית בבית החולים הדסה בתל אביב. בשעתו כרופא בשרות צבאי היה מגיע להשתתף בעבודה השוטפת ובהדרכה של מתמחים בחדר הניתוח.
כבר אז התבלט בכישורים המקצועיים שלו ונועם התנהגותו האנושית.

07.03.2019, 01:10

משתתף בצער המשפחה.

07.03.2019, 06:22

יהי זכרו ברוך. משתתפת בצער המשפחה.

כמו כל מכריו ומוקיריו, גם אני זכיתי להכיר את רישרד עשרות שנים. אכן, כפי שחוזר בתגובות המוטיב של נועם הליכותיו, זהו הרושם הכביר שהשאיר גם עליי, וזאת לצד כישוריו יוצאי הדופן בתחום המקצוע. הלוואי עוד רבים כמוהו בקרב עמיתינו. אני חש מצוקה ממש וצער רב שאיש כזה נלקח מאתנו.

אנונימי/ת
10.03.2019, 05:40

לא מוכר לי השם "רישרד". יש ריצ'רד באנגלית ויש רישאר בצרפתית.

10.03.2019, 15:14

אדם ורופא יקר, ישר, נעים הליכות ומקצועי.
יהי זכרו ברוך.