חדשות

פריצת דרך ב"איכילוב": איבר שהוקפא בשיטה חדשה הופשר והושתל מחדש בהצלחה

צוות במעבדה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי "איכילוב" יישם שיטה חדשנית להקפאה אטית של איברים מורכבים שפיתח פרופ' אמיר ערב, והצליח להשתיל בהצלחה גפיים של חולדות שנשמרו בהקפאה במשך שבועות; לדברי המעורבים, זו הפעם הראשונה שההליך מתבצע בעולם

ביצוע השתלה של איבר שהוקפא ב"איכילוב" (צילום: אילוסטרציה)

צוות במעבדה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי "איכילוב" בתל-אביב הצליח להשתיל איבר מורכב ושלם שעבר הקפאה והפשרה. לדברי המדענים, זו הפעם הראשונה בעולם שהליך כזה בוצע בהצלחה. על ההשתלה החלוצית, שכללה גפה של חולדת ניסוי, דווח בכתב העת American Journal of transplantation.

לדברי החוקרים, ההישג מעורר סקרנות וזכה לתהודה רבה בקרב מומחי הכירורגיה הפלסטית, שכן הוא עשוי להוות בסיס לפיתוח טכנולוגיות חדשניות של שימור רקמות מורכבות - גפיים ואף איברים שלמים אחרים - לצורך השתלות עתידיות.

בשנים האחרונות בוצעו בעולם מספר גדול של השתלות ידיים ופנים מתורם זר. הליכים אלו הוכיחו את הפוטנציאל העצום בתרומות איברים. ואולם, בשל זמינותם המוגבלת של האיברים והצורך בטיפול מדכא חיסון לאורך זמן, על מנת למנוע דחייה, יישומן של השתלות פנים וידיים עדיין מצומצם וקיים קושי משמעותי בהמתנה לאיבר להשתלה.

לדברי החוקרים מ"איכילוב", שימור ארוך טווח של גפיים להשתלה - כלומר יצירת "בנק איברים" - עשוי להגדיל את זמינותם של האיברים המתאימים מבחינה אסתטית ותפקודית, ואף עשוי לשפר את היכולת להתאים רקמות בין התורם למושתל מבחינה חיסונית. עורכי המחקר ציינו, כי השיטה שבה נקטו מהווה להערכתם צעד ראשון לקראת מימוש הרעיון הזה.

פרופ' אייל גור (צילום: "איכילוב")

פרופ׳ אייל גור, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי "תל אביב-איכילוב", הסביר: "הצורך להחליף 'דומה בדומה' הוא עקרון המנחה כירורגים פלסטיים בבחירת אפשרות השחזור המתאימה. לפיכך, עבור חסרים של אזורי גוף שונים ניתן להשתמש ברקמות עצמיות של המטופל ולהעבירן באופן מיקרו-כירורגי לאזור שבו הן נחוצות יותר. כך לדוגמה, בשחזור שד ניתן להעביר רקמת עור ושומן מהבטן וליצור מהם שד. כיום מבוצעים ניתוחים כאלו במקומות לא מעטים וגם אצלנו על בסיס יומי".

"ואולם", הוסיף, "לחוסרים גדולים או מורכבים יותר כגון שחזור כף יד שלמה או פנים אין לנו עדיין פתרונות אידאליים".

לצורך מציאת פתרונות מתקדמים לבעיית השחזור המורכב של איברים שלמים כמו פנים או גפיים, פיתח פרופ' אמיר ערב, שהוא קריו-ביולוג מוכר בתחום הזה בעולם, שיטה להקפאה אטית של האיברים. שיטה זו מאפשרת את שימור האיבר המורכב. למרות האתגר העצום שבשימור הגפה המורכבת ממספר רקמות שונות (עצם, שריר, עצב ושומן), הצליח צוות ב"איכילוב", באמצעות שיטת ההקפאה הייחודית שפיתח פרופ' ערב, להוכיח חיוניות של הגפה לאחר ההקפאה, שימורה בהקפאה, הפשרה וחיבור מחדש לחולדה.

ד"ר ניר שני, ראש המעבדה לכירורגיה פלסטית, הוסיף: "במחקר שלנו הוקפאו גפיים אחוריות שלמות של חולדות בשיטת ההקפאה האטית ובשיטת ויטריפיקציה, והן נשמרו בהקפאה לתקופה שבין שבוע אחד לארבעה שבועות. לאחר ההקפאה, הופשרו הגפיים והושתלו לחולדות אחרות תוך שימוש בטכניקה מיקרו-כירורגית עדינה לשם חיבור כלי הדם.

"מיד לאחר ההפשרה ולאחר חיבור כלי הדם, הופיע דימום בקצה הגפה ונראה שינוי צבע המעיד על זרימת דם תקינה וחיוניות. במעקב אחר ההשתלה ולאחר שנלקחו דגימות רקמה עד 3 ימים לאחר הניתוח - הוכח כי הגפה שורדת את התהליך".

ד״ר אור פרידמן, שכתב את הדיווח על הניסוי המחקרי, פיתח את מודל הניסוי וזכה במלגת קאהן למחקר לשם כך. הוא הדגיש: ״השילוב הייחודי של הבשלת המדע וטכנולוגית הקריו-ביולוגיה שמביא פרופ׳ ערב, עם היכולות השחזורית המיקרו-כירורגית, לצד הפיתוח של השיטה במרכז הרפואי בהובלת פרופ׳ גור, איפשר לנו להפוך לחלוצים בתחום זה בעולם".

נושאים קשורים:  בנק איברים,  הפשרה,  הקפאה,  השתלה,  חדשות,  חולדה,  פרופ' אמיר ערב,  קריו-ביולוגיה,  המרכז הרפואי איכילוב-תל אביב
תגובות