חדשות

סקר ב"איכילוב": נשים עם אבחון מוקדם של סרטן שד נשלחות לבדיקות מיותרות

סקר שנערך בבית החולים מצא, כי כ-40% מהנשים שאובחנו עם סרטן שד בשלב שבו ההמלצות קובעות כי אין לשלוח אותן לבדיקות CT,PET ואחרות - נשלחו אליהן בכל זאת; פרופ' משה ענבר: "יש כוונה להרחיב את הסקר לבתי חולים נוספים בארץ, ולעמוד על הסיבות האפשריות לתופעה"

מכשיר CT (צילום: אילוסטרציה)

40% מהחולות בסרטן שד בישראל, שאובחנו בשלב מוקדם של המחלה, נשלחו לבצע בדיקות רפואיות מיותרות; כך עולה מתוצאות סקר חדש, שבוצע במרכז הרפואי "תל-אביב איכילוב". את הסקר ביצעה ד"ר לריסה ריבו, רופאה בכירה במכון האונקולוגי בבית החולים.

מדי שנה מאובחנות בישראל כ-4,500 נשים כסובלות מסרטן השד. כמחציתן מאובחנות בשלב מוקדם מאוד, בו סיכויי ההחלמה שלהם קרובים ל-100%, והסיכוי לגרורות בעת האבחון קרוב לאפס.

איגודים בינלאומיים מובילים, מסר בית החולים, ממליצים כיום בתוקף שלא לבצע בדיקות דוגמת CT ,PET-CT או MRI לחולות אלו. ביצוע בדיקות מיותרות כרוך בעלות כלכלית גבוהה למערכת הבריאות. חשוב עוד יותר, הדגישה עורכת הסקר, ביצוע בדיקות מיותרות גורם לחרדה ולמתח אצל המטופלות, ובמקרים מסוימים לנזק של ממש.

"אם הנתונים שלנו משקפים את המצב בכל מדינת ישראל, המשמעות היא בזבוז של למעלה מ-4 מיליון שקל בשנה"

סקרים שנערכו בארה"ב ובריטניה מצאו, כי שיעור ביצוע הבדיקות המיותרות עשוי להגיע לכדי 80% מהמטופלות. כדי לבדוק את המצב בישראל, נסקרו 825 תיקי חולות סרטן שד שטופלו במכון האונקולוגי ב"איכילוב" בשנת 2014. 179 מהחולות אובחנו בשלב מוקדם של המחלה ועמדו בהגדרות קשיחות בינלאומיות, הממליצות שלא לבצע להן בדיקות נרחבות.

פרופ' משה ענבר (צילום: "איכילוב")

פרופ' משה ענבר (צילום: "איכילוב")

בסקר נמצא, כי 40% מהחולות נשלחו על-ידי רופאי משפחה, כירורגים וגם אונקולוגים לבצע את הבדיקות שאינן מומלצות. ביניהן: 31 בדיקות PET-CT למיפוי עצמות, 17 בדיקות CT ו-27 בדיקות דם לסמני סרטן. לפי הסקר, אצל אף אחת מהחולות לא נמצא ממצא חדש בעקבות הבדיקות הללו. העלות המשוערת של כלל הבדיקות היתה קרוב ל-250,000 שקלים.

פרופסור משה ענבר, מנהל המערך האונקולוגי ב"איכילוב", מסר: "אם הנתונים שלנו משקפים את המצב בכל מדינת ישראל, המשמעות היא בזבוז של למעלה מ-4 מיליון שקל בשנה, לצד עומס מיותר על מכוני ההדמיה וכמובן נזק אפשרי למטופלות רבות. חשוב להבהיר, כי אין גילוי מוקדם של גרורות וכל ניסיון לגילוי משמעו פגיעה באורח החיים של המטופלת וטיפולים מיותרים לאשה כשמצבה בסך הכול טוב. אין צורך ברוב הבדיקות הללו".

לפי הסקר, אצל אף אחת מהחולות לא נמצא ממצא חדש בעקבות הבדיקות אליהן נשלחו

פרופסור ענבר הודיע, כי בסיוע המרכז הלאומי לחקר שירותי הבריאות "יש כוונה להרחיב את הסקר לבתי חולים נוספים בארץ וכן לערוך סקר בקרב רופאים המטפלים בחולות סרטן שד בכדי לעמוד על הסיבות האפשריות לתופעה: אם מדובר בחוסר ידע מצד הרופאים, העדפת ניסיון אישי על פני הנחיות בינלאומיות או לחץ של המטופלות". הוא הוסיף, "אני מקווה שהחולות והמשפחות יפסיקו לבצע בדיקות מיותרות וייהנו מאיכות חיים".

המחקר נערך כחלק מעבודת הגמר של רונה אקס, סטודנטית לרפואה באוניברסיטת ת"א, בהנחיית ד"ר עידו וולף, מנהל המחלקה לאונקולוגיה רפואית ב"איכילוב". הוא פורסם בסוף השבוע שעבר בכנס האונקולוגים הארצי שנערך באילת.

נושאים קשורים:  חדשות,  מחקר,  סקר,  סרטן שד,  בדיקות הדמיה,  המלצות קליניות,  המרכז הרפואי איכילוב-תל אביב
תגובות